Stáže

Konkrétní témata stáže jsou určeny pro Ph.D. studenty a studenty 4. a 5. ročníků magisterského/inženýrského studia s obdobným zaměřením.
Termín realizace stáže v roce 2014 je individuální. V případě zájmu účasti na vybraném modulu se závazně přihlaste pomocí formuláře níže.
Po registraci Vás zkontaktujeme a domluvíme se na konkrétním termínu.

 

 

 

Moderní postupy u fermentace Basidiomycet

Vedoucí stáže: Dzianis Smirnou, Ph.D.

Zadání projektu: Cílem stáže „Moderní postupy fermentace Basidiomycet“ je naučit studenta teoretické i praktické aspekty submersní kultivace mikroorganismů a rozšířit přehled možností využití vyšších hub (Macrofungi) v biotechnologii. Student bude mít možnost seznámit se s moderním fermentačním zařízením, nastudovat postupy práce s vyššími houbami a vyzkoušet různé strategie submersních kultivací.

Termín realizace stáže: Stáž bude realizovaná v laboratořích společnosti Contipro Group. Student bude absolvovat stáž v biotechnologické laboratoři po dobu 2 měsíců. Termín realizace stáže pro rok 2013 je plánován na období březen – květen.

Doporučená literatura:

  1. Fazenda M.L., Seviour R., McNeil B., Harvey L.M. 2008. Submerged Culture. Fermentation of ‘‘Higher Fungi’’: The Macrofungi. Advances in Applied Microbiology, V. 63. P. 33-103.
  2. Kim H.M., Paik S.Y., Ra K.S., Koo K.B., Yun J.W., Choi J.W. 2006. Enhanced production of exopolysaccharides by fed-batch culture of Ganoderma resinaceum DG-6556. The Journal of Microbiology. P.233-242.
  3. Lee K.M., Lee S.Y., Lee H.Y. 1999. Bistage control of pH for improving exopolysaccharide production from mycelia of Ganoderma lucidum in an air-lift fermentor. Journal of bioscience and bioengineering. V. 88 (6). P.646-650.
  4. Tang Y.J., Zhong J.J.. 2002. Fed-batch fermentation of Ganoderma lucidum for hyperproduction of polysaccharide and ganoderic acid, Enzyme Microb. Technol. V.31. P. 20–28.
  5. Tang Y.J., Zhu L.W., Li H.M., Li D.S. 2007. Submerged Culture of Mushrooms in Bioreactors – Challenges, Current State-of-the-Art, and Future Prospects. Food Technol. Biotechnol. V.45 (3). P. 221–229.
  6. Xiang Zou. 2006. Fed-batch fermentation for hyperproduction of polysaccharide and ergosterol by medicinal mushroom Agaricus brasiliensis. Process Biochemistry. V.41. P. 970–974.

Představa o realizaci: Praktická část stáže bude realizovaná na fermentačním zařízení INFORS AG (Švýcarsko). Stáž bude rozdělena do čtyř etap a naplánována následujícím způsobem:

  • Obsahem první etapy stáže bude poskytnutí teoretického a praktického základu uchovávání kmenů a přípravy inokul pro zahájení submersní kultivace. Student se naučí principům manipulace se zařízením a přípravu fermentorů (kalibrace sond, čerpadel, sterilizace „in situ“, apod.)
  • V rámci následující etapy budou optimalizovány složení živné pudy a podmínky submersní kultivace pro produkci požadovaného metabolitu při „batch“ kultivaci.
  • Třetí etapa bude věnována „two-stage“ kultivační strategii. Na základě výsledků, získaných v předchozí etapě bude vybrán klíčový parametr a naplánován design fermentací.
  • V poslední etapě bude zahájena „fed-batch“ fermentace, budou analyzovány a zhodnoceny získané výsledky, porovnány mezi sebou a otestovány fermentační strategie a připravena závěrečná zpráva.

 

Výstup: Výstupem stáže by měla být závěrečná zpráva o rozsahu cca 10 stran, která bude celkově shrnovat průběh stáže, získané výsledky a jejich zhodnocení. Výstupem by měl být také seznam použitých chemikálií a drobného laboratorního zařízení.

Vlastnosti události

Datum události: 01.01.2014
Datum konce události: 31.12.2014
Volná místa 0
Konec registrace 01.12.2014
Lokalita Contipro
Registrace pro tuto událost již nepřijímáme
Sdílet tuto událost:
 
 

Stáž č. 11 bude zrealizována v laboratořích UPce, stáž č.12 bude realizována v laboratořích VUT,
ostatní stáže budou realizované v laboratořích Contipro Biotech.

Laboratoře Univerzity Pardubice na mapě Laboratoře VUT na mapě Laboratoře Contipro Biotech na mapě

pata-logo-eupata-logo-contipropata-logo-palackehopata-logo-vutpata-logo-pardubice