Vedoucí stáže: Dzianis Smirnou, Ph.D.
Zadání projektu: Cílem stáže „Moderní postupy fermentace Basidiomycet“ je naučit studenta teoretické i praktické aspekty submersní kultivace mikroorganismů a rozšířit přehled možností využití vyšších hub (Macrofungi) v biotechnologii. Student bude mít možnost seznámit se s moderním fermentačním zařízením, nastudovat postupy práce s vyššími houbami a vyzkoušet různé strategie submersních kultivací.
Termín realizace stáže: Stáž bude realizovaná v laboratořích společnosti Contipro Group. Student bude absolvovat stáž v biotechnologické laboratoři po dobu 2 měsíců. Termín realizace stáže pro rok 2013 je plánován na období březen – květen.
Doporučená literatura:
- Fazenda M.L., Seviour R., McNeil B., Harvey L.M. 2008. Submerged Culture. Fermentation of ‘‘Higher Fungi’’: The Macrofungi. Advances in Applied Microbiology, V. 63. P. 33-103.
- Kim H.M., Paik S.Y., Ra K.S., Koo K.B., Yun J.W., Choi J.W. 2006. Enhanced production of exopolysaccharides by fed-batch culture of Ganoderma resinaceum DG-6556. The Journal of Microbiology. P.233-242.
- Lee K.M., Lee S.Y., Lee H.Y. 1999. Bistage control of pH for improving exopolysaccharide production from mycelia of Ganoderma lucidum in an air-lift fermentor. Journal of bioscience and bioengineering. V. 88 (6). P.646-650.
- Tang Y.J., Zhong J.J.. 2002. Fed-batch fermentation of Ganoderma lucidum for hyperproduction of polysaccharide and ganoderic acid, Enzyme Microb. Technol. V.31. P. 20–28.
- Tang Y.J., Zhu L.W., Li H.M., Li D.S. 2007. Submerged Culture of Mushrooms in Bioreactors – Challenges, Current State-of-the-Art, and Future Prospects. Food Technol. Biotechnol. V.45 (3). P. 221–229.
- Xiang Zou. 2006. Fed-batch fermentation for hyperproduction of polysaccharide and ergosterol by medicinal mushroom Agaricus brasiliensis. Process Biochemistry. V.41. P. 970–974.
Představa o realizaci: Praktická část stáže bude realizovaná na fermentačním zařízení INFORS AG (Švýcarsko). Stáž bude rozdělena do čtyř etap a naplánována následujícím způsobem:
- Obsahem první etapy stáže bude poskytnutí teoretického a praktického základu uchovávání kmenů a přípravy inokul pro zahájení submersní kultivace. Student se naučí principům manipulace se zařízením a přípravu fermentorů (kalibrace sond, čerpadel, sterilizace „in situ“, apod.)
- V rámci následující etapy budou optimalizovány složení živné pudy a podmínky submersní kultivace pro produkci požadovaného metabolitu při „batch“ kultivaci.
- Třetí etapa bude věnována „two-stage“ kultivační strategii. Na základě výsledků, získaných v předchozí etapě bude vybrán klíčový parametr a naplánován design fermentací.
- V poslední etapě bude zahájena „fed-batch“ fermentace, budou analyzovány a zhodnoceny získané výsledky, porovnány mezi sebou a otestovány fermentační strategie a připravena závěrečná zpráva.
Výstup: Výstupem stáže by měla být závěrečná zpráva o rozsahu cca 10 stran, která bude celkově shrnovat průběh stáže, získané výsledky a jejich zhodnocení. Výstupem by měl být také seznam použitých chemikálií a drobného laboratorního zařízení.